Dealer login link BE

+31 497 531 240Werken bij JASNODealer areaMediakit

 Grijze shutters vtwonen blog jumbo

De zoektocht naar de juiste raamdecoratie begint hier

Raamdecoratie is een sfeerbepalend element in het interieur. Daarnaast heeft het ook een aantal belangrijke functies. Met de juiste raamdecoratie houdt u namelijk het zonlicht buiten tijdens hete zomers en de warmte binnen in de winter. Maar de belangrijkste functie is het regelen van licht en privacy om zo van uw huis een echt thuis te maken. Een verhuizing, verbouwing, of aankoop van een woning is het uitgelezen moment om u te verdiepen in de nieuwe mogelijkheden voor uw raampartijen. Er is namelijk ontzettend veel keuze op de markt en ieder type raamdecoratie heeft zijn eigen kenmerken. Het is daarom van belang om op een aantal zaken te letten in de zoektocht naar nieuwe raambekleding.

Houten shutters in een witte uitvoering van het merk JASNO
close up blinds Rödermark

Raamdecoratie per interieurstijl

Van plissés en duo-rolgordijnen tot (houten) jaloezieën en shutters. Omdat er zoveel verschillende soorten raamdecoratie zijn geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Belangrijk is om vooraf de woonstijl te bepalen die u wilt creëren. In woon- en interieurmagazines en op Pinterest is een hoop inspiratie te vinden voor het maken van een moodboard. Afhankelijk van de gekozen interieurstijl zijn er een aantal raamdecoratie producten die goed zullen matchen. Zo passen er bij een landelijke woonstijl hele andere materialen en kleuren dan bij een industrieel interieur. En bij een Scandinavisch interieur kunt u al snel denken aan raamdecoratie in wittinten.

Kies de juiste raambekleding per ruimte

Iedere ruimte van het huis is anders en vraagt om een ander type raamdecoratie. Belangrijke vraag hierbij is: aan welke eisen moet de raamdecoratie voldoen in de ruimte waar deze komt te hangen? Zo is het van belang om in de badkamer te kiezen voor raambekleding die tegen een spatje water kan. Neem bijvoorbeeld onze Aqualine shutters: volledig gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunststof en daardoor de ideale raamdecoratie voor een vochtige ruimte als de badkamer.

In de baby-en kinderkamer wilt u op zijn beurt kindveilige raamdecoratie. Kindveilige raamdecoratie staat bij JASNO hoog in het vaandel. In 2016 introduceerden we de kindveilige JASNO-hanger. In deze hanger zit een mechanisme wat ervoor zorgt dat de ketting wordt doorgesneden wanneer er druk op de lus komt. Zo wordt verstrikking voorkomen. De hanger is standaard gemonteerd bij onze houten jaloezieën met monocommando.

In de keuken adviseren we raamdecoratie waar de vet- en vochtspetters eenvoudig vanaf te vegen zijn. Maar u wilt hier ook de inkijk beperken. Immers wilt u niet dat voorbijgangers het eten van uw bord afkijken. Shutters zijn hier bijvoorbeeld de perfecte kandidaat. Kiest u voor shutters met een tussenverbinding, dan kunt u kiezen voor de optie om de bovenste en onderste lamellen apart van elkaar bedienen. Zo kunt u de bovenste lamellen open laten voor lichtinval en de onderste lamellen sluiten tegen inkijk van buitenaf.

In een ruimte met veel beton of weinig meubels wilt u raamdecoratie die de akoestiek verbetert. Denk hier bijvoorbeeld aan houten binnenluiken (shutters) in combinatie met stoffen gordijnen. Kies bij voorkeur gordijnen met een dubbele laag stof om het geluid zo goed mogelijk te absorberen.

Onze tip: maak per ruimte een lijstje met dergelijke aandachtspunten en wensen en neem die mee in uw zoektocht naar nieuwe raamdecoratie.

Raamdecoratie per raamtype

Kijk ook goed naar het type raam bij het kiezen van nieuwe raamdecoratie. Bij een draaikiepraam, dakraam of openslaande tuindeuren vallen er direct een aantal soorten raamdecoratie af. Speciale raamvorm in de woonkamer? Die wilt u zeker niet verbergen achter gordijnen en mag een echte eyecatcher worden in het interieur. Hier zouden maatwerk shutters bijvoorbeeld een goede optie zijn. Maar ook een mooie erker wilt u niet verstoppen achter paneelgordijnen. Heeft u een metershoog raam? Of juist een klein raam waar u de juiste raambekleding voor zoekt? Er is een oplossing voor ieder type raam. Zo maken we ons kleinste shutterpaneel al vanaf 20 cm breed en onze houten jaloezieën al voor ramen van 19 cm breed.

We raden u aan om foto’s te maken van de raampartijen die u kunt laten zien bij een van de JASNO verdelers of in de JASNO showroom. Zij kunnen u dan adviseren over het type raamdecoratie dat bij uw ramen past.

Let ook op hierop bij de aanschaf van uw raamdecoratie

Nog een belangrijke tip voordat u de raamdecoratie aanschaft: let op omliggende zaken. Zijn er bijvoorbeeld deurklinken, vensterbanken of radiatoren waar u rekening mee moet houden? Wordt er nog gestuct rondom de raamopening, wordt het plafond verlaagd, of komt er een andere vloer? Het kan namelijk zo zijn dat dit van invloed is op de installatie (en dus de afmetingen) van uw raamdecoratie. Plan daarom altijd een (digitaal) adviesgesprek in met een van onze specialisten die graag met u meekijken en u hiermee op weg helpen.